Onderhoud van de saxofoon

Een saxofoon is een mooi instrument en het is daarom zeker de moeite waard om deze goed te onderhouden. In dit artikel heb ik een stappenplan en een aantal tips omschreven. Handig om een keer door te lezen!

Een saxofoon is een mooi instrument en het is daarom zeker de moeite waard om deze goed te onderhouden. In dit artikel heb ik een stappenplan en een aantal tips omschreven. Handig om een keer door te lezen!

Goed onderhoud betekend een blije muzikant en het is ook nog eens goed voor de portomonee!!

Het is verstandig om de saxofoon 1 keer per jaar weg te brengen voor een onderhoudsbeurt. Je kunt dit het beste doen in een speciaalzaak voor saxofoons. Bijvoorbeeld frima Harry Bakker te Muiderberg.
Www.harrybakker.nl

Het is daarnaast ook belangrijk zelf je saxofoon goed te onderhouden.

 

 

Stappenplan na het spelen;
1. Haal de saxofoon helemaal uit elkaar. (hals van de body afhalen en ook het mondstuk van de hals halen.
2. Berg je rietje op in het daarvoor bestemde rietenhoudertje of in een rietendoosje. Zorg dat het riet droog is.
3. Maak het mondstuk schoon met een daarvoor bestemd doorhaalwissertje. Doe vervolgens de dop op het mondstuk en berg het op in de koffer.
4. Maak de hals droog met het daarvoor bestemde doorhaalwissertje. Haal de wisser er 2 tot 3 keer doorheen. Berg de hals ook op in de koffer.
5. Maak vervolgens de body droog met de wisser. Aan de wisser zit een loodje waardoor deze er makkelijk vanaf allebei de kanten doorheen te halen is.
6. Doe de dop bovenop de body en berg het op in de koffer.
(onderhoud setjes zijn te bestellen via bijvoorbeed www.harrybakker.nl)

Er zijn speciale standaards op de markt waar je de saxofoon in kunt zetten. Laat de saxofoon niet te lang in de standaard staan. Dit voorkomt dat er stof tussen de kleppen komt.

Verder is het handig op meerdere rieten ingespeeld te hebben en deze ook mee te nemen naar bijvoorbeeld de les, naar het orkest of concert. Als er een rietje stuk gaat heb je daardoor altijd een reserve riet. Sommige muzikanten spelen erg lang op een riet. Het riet wordt niet alleen lichter maar het is ook niet prettig om ineens naar een nieuwe over te stappen. Een paar goede rieten voorkomt een hoop frustratie!